Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Cartea deschisă a Iuliei Hasdeu

        Crina BoşanLe livre de la vie c’est un livre supreme


Qu on ne peut ni fermer, ni ouvrir a son choix


La page ou l’on se plait ne se litpas deux fois


On voudrait revenir a la page ou l’on aime


Et la page ou l’on meurt est deja sous nos doigts **(Carte supremă ne e cartea Firii.


S-o īnchizi ori s-o deschizi nu-i după vrere


Fila-ndrăgită s-o revezi – nu cere !


Se-ntoarce singur tomul istovirii


Vrei să revii la pagina iubirii,


Sub deget fila sorţii tale piere) 


La 139 de ani de la naşterea celei care a fost considerată copil precoce şi apoi tānără genială se citesc poeziile şi proza Iuliei Hasdeu cu senzaţia că universul tinereţii Iuliei Hasdeu se transmite peste generaţii. Existenţa ei fizică nu a īmplinit 19 ani (1869-1888), iar ca scriitoare nu a fost cunoscută decāt după apariţia postumă a volumelor Bourgeons d’Avril


Cuprinzānd ciclurile de poezii Fantaisies et ręves, Chevalerie, Confidences et Canevas, Théātre, Legendes et contes, Sanda, editate de Bogdan Petriceicu Hasdeu, tatăl īndurerat pānă la ieşirea din minţi. Sunt lucrările īn franceză, iar acestora li se adaugă romanele pentru copiii, povestioare moralizatoare, culegeri din folclor, partituri muzicale schiţe īn creion, acuarele. Afirmaţia lui Ionescu Gion referitoare la moştenirea lăsată de Iulia Hasdeu este pe deplin valabilă: „Cānd toate operele ei vor fi publicate, cānd toate poeziile şi cugetările vor fi strānse īn volum, oricine va putea să vadă că unica plăcere a acestui suflet ales era Frumosul ideal. „


Soarta Iuliei Hasdeu a fost asemeni celei a mugurilor de aprilie, care, īmbobocind grăbit, vor pieri răpuşi de un vifor sau īngheţ īntārziat. Ca scriitoare romānă de expresie franceză, Iulia, studenta la Sorbona ce-şi definitiva teza de doctorat (cu subiectul Teodiceea poporului romān) era īncă īn perioada de formare, īncă sub influenţa curentelor literare, īnsă este originală şi surprinzătoare īmpletirea erudiţiei cu inspiraţia, respiraţia largă de cuprindere a universului īn timp şi spaţiu.


Metaforic vorbind, chiar şi castelul de la Cāmpina şi monumental funerar din Bucureşti ar putea fi atribuite Iuliei, īntrucāt Bogdan Periceicu Hasdeu le-a conceput şi construit prin dicte-ul spiritist.


Īn anul acesta, de ziua de naştere a ultimei descendente din neamul Hasdeu, două editări se leagă de numele Iuliei Hasdeu: volumul De mānă cu Iulia (dramatizarea romanelor pentru copii) de Crina Decusară Bocşan, īn Editura Noi şi a Asociaţiei Iulia Hasdeu, şi volumul biobibliografic editat la Chişinău IuliaHasdeu-Camille Armand, datorat cercetătorului şi scriitorului Pavel Balmuş din Republica Moldova.


Aşadar, mai răsfoim īncă o dată cartea vieţii Iuliei Hasdeu, cu ocazia dării īn funcţiune a uşii rabatabile de la Castelul Hasdeu, ce rămăsese īnţepenită de lungi decenii.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul