Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Molitvele părintelui Bartolomeu

        Sever Negrescu

Memoria Bisericii este Īnvierea. Părintele mitropolit Bartolomeu o demonstrează deplin, aşa cum, parţial, reuşiseră să o facă ceilalţi memorialişti la un loc (Petre Pandrea, Petru Comarnescu, Nicolae Steinhardt, Neagu Djuvara, Virgil Ierunca, Ion Ioanid, Virgil Gheorghiu...).


Memoriile Īnaltului Anania dezleagă omul de tot păcatul săvārşit īn copărtăşia Biserică-Stat. Avem īn faţă o carte proaspătă, rotundă şi caldă ca o pāine scoasă din ţest: proaspătă pentru că bobul de grāu nu se īnvecheşte īn cuminecătură; rotundă pentru că totul, de la prima la ultima pagină, este concentric, repetabil şi adevărat, miezul se topeşte īn margini şi marginile au gust de miez; caldă pentru că memoria sănătoasă nu poate fi vreodată rece.


Ele aparţin viitorului, chiar dacă definesc un trecut palpabil şi apropiat şi īi dau contur pentru a lua aminte spre neuitare!


Memoriile lui Valeriu Anania pot fi citite şi ca nişte molitve, căci, parafrazāndu-l pe autor, constatăm: oricāte am şti pe de rost, dacă nu citim din carte, cele spuse nu vor avea niciun preţ, nu vor ajunge la Dumnezeu (p. 84). Biserica Ortodoxă Romānă avea nevoie de această dezlegare din interior, de aceste molitve care pot deveni īnsăşi memoria Bisericii noastre, ele trebuind a fi citite de cler, recitite de oameni şi auzite de Dumnezeu.


Acest volum trebuie să devină pentru teologia ortodoxă şi un tratat de morală, unde suferinţa se īnvecinează cu Īnvierea şi nicidecum cu moartea: există o bucurie a suferinţei şi ea e suprema dovadă că suferinţa are un sens... eram aproape veseli īn īntunericul acela rece (p. 153).


Cartea (o vor puţini, nu o vor recunoaşte mulţi) este primul curs firesc de istorie a ultimelor şase decenii din viaţa noastră bisericească (este şi un răspuns la īntrebarea mitropolitului Gurie Grosu: de ce nu rămāi, Valeriu, īn lume? Că dacă e vorba de oameni răi, īi găseşti şi la mănăstiri şi, dacă e vorba de sfinţi, te intālneşti cu ei pe stradă... – p. 35. Autorul reuşeşte, prin curajul sincerităţii, spre deosebire de unii istorici ai BOR, să demonstreze ce a īnsemnat de fapt nerămānerea Bisericii īn acea lume cenuşie şi atee).


Pentru a supravieţui īn īnchisorile comuniste, autorul īşi transformase creierul īn tăbliţă şi scria pe el. Astfel s-au născut operele Mioriţa, Du-te vreme - vino vreme, Greul pămāntului, Steaua zimbrului, Meşterul Manole. Noi, cititori nevrednici ai clipei, pentru a supravieţui, trebuie să luăm, iară şi iară, cu pace tuturor, aminte: avem īn faţa ochilor nu doar o carte, ci īnsuşi creierul unui autor, sufletul lui. Rar ne putem īntālni īn viaţă cu o asemenea ocazie. Fiecare mărturie cade, cu prietenie, asemenea focului curăţind totul īn jur: īmi rezervasem īn exclusivitate plăcerea zilnică de a scoate cenuşa, de a potrivi surcelele uscate şi de a aprinde focul cu māna mea, pānă ce-l auzeam duduind a prietenie (p. 644).


Text definitoriu pentru ceea ce era necesar să se īntāmple. Şi s-a īntāmplat...


O săptămānă īntreagă, īn celulă, avānd lanţuri la picioare, autorul a dospit un Poem cosmogonic de inspiraţie creş­tină, publicat pentru īntāia oară sub titlul Facerea īn revista Mitropolia Olteniei 7-8/1970: „Făptura-ntraripată simţi nemāngāierea/ De-a fi făptură numai. Şi se născu Durerea.// Şi se dospea durerea ca vipera la soare/ Şi se gătea să sară pe gratii şi zăvoare/ Şi se porni să soarbă, sălbatec şi flămānd/ Ca să deşarte cerul de slavă pānă cānd/ Urāt căzu şi negru din albul său răzbel/ Căci norul bea lumina, dar n-o mai da din el.// De-atunci mugind se zbate pe veci īntunecatul/ Să sece ce nu seacă. Şi se născu Păcatul.//“


Memoriile Părintelui Bartolomeu Valeriu Anania, structurate īn două părţi, au un singur păcat: acela de a se termina prea repede.

Nu ne rămāne decāt să-i rugăm pe Dumnezeu şi pe autor să ne binecuvānteze şi cu partea a treia.                                                                              
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul