Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Premiile Uniunii Cineaştilor

        Călin Stănculescu

 La cea de a 59-a ediţie a Festivalului internaţional de film de la Berlin, cinematografia romānească a mai cucerit un premiu -Trofeul Confederation Internationale des Cinemas d’Art et  d’Essais, acordat regizorului Radu Jude pentru filmul Cea mai fericită fată din lume. Filmul prezentat la ediţia din acest an a Berlinalei va mai participa la cāteva importante competiţii internaţionale īnainte de a avea premiera īn Romānia īn cadrul Festivalului B-Est (23-30 martie) de la Bucureşti. Filmul lui Radu Jude, remarcat īn anii trecuţi pentru excelentul mediu metraj Lampa cu că­ciulă, va fi prezentat publicului pe marile ecrane din ţară īncepānd cu data de 8 mai.


   Mai devreme ca īn alţi ani, Uniunea Cineaştilor din Romānia a acordat premiile anuale īn prezenţa unui longeviv preşedinte - acad. Mihnea Gheorghiu - care a ales pentru această ceremonie costumul de „nemuritor”, rareori, se pare, purtat īn afara aulei academice. Prezenţa directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, scriitorul Eugen şerbănescu  a confirmat bunele relaţii īntre cele două foruri chemate să exprime potenţialul de creaţie şi producţie al artei a şaptea pe meleagurile noastre.


   Cum era de aşteptat, filmul lui Nae Caranfil nu a luat Marele Premiu – care nu s-a acordat, ci  doar un premiu special al juriului, la care se adaugă Premiul pentru decoruri, obţinut de scenograful Călin Papură, şi Menţiunea de Onoare, cu care a fost  onorată actriţa Ioana Bul­că, interpreta Aristizzei Romanescu.


Premiul pentru regie a revenit lui Radu Muntean pentru filmul Boogie, operă care a adus şi  actorilor Anamaria Marinca şi Dragoş Bucur  premiile de interpretare.


Regizorul debutant Horaţiu Mălăele a cucerit Premiul Opera Prima pentru filmul Nuntă mută, operă care a mai fost distinsă cu premiul pentru imagine, acordat lui Vivi Drăgan Vasile şi premiul pentru coloana sonoră, acordat inginerului Tiberiu Borcoman şi compozitorului Alexandru Andrieş.


Premiul pentru scenariu a fost acordat Magdalenei Schubert şi lui Radu Gabrea pentru filmul Romānia, Romānia, partea a doua. Filmul Cocoşul decapitat de Radu Gabrea  a fost premiat doar pentru costumele semnate de Svetlana Mihăilescu, deşi cred că excelenţa operei cineastului care a ales o profundă retrospectivă istorică asupra destinului saşilor din Transilvania ar fi meritat mai multă atenţie din partea juriului.


Premiul pentru montaj a revenit lui George Dorobanţu pentru filmul Elevator, iar premiul pentru film documentar de lungmetraj a revenit lui Thomas Ciulei pentru excelentul său Pod de flori.


Premiul pentru carte de filmologie a fost acordat lui Bujor T. Rīpeanu pentru volumul  Filmat īn Romānia, iar menţiunile pentru carte de film au fost obţinute de Iuliana Constantinescu pentru volumul Ultima frontieră, un excelent studiu asupra genului SF īn cinematografie, şi de Doru Niţescu pentru volumul Il cinema-menzogna, volum dedicat vieţii şi operei cineastului italian Federico Fellini, promotorul unui cinematograf-minciună, opus cineveriteului inventat şi folosit de multe ori fără rost de cineaştii francezi şi adepţii lor. Din păcate, şi aici am īnregistrat o nedreptate flagrantă, şi anume ignorarea unui volum extrem de important pentru istoriografia romānească de film: Orient Express, filmul romānesc şi filmul balcanic de Marian Tuţui.


   Laureaţii  secţiunii scurtmetrajelor - se pare că juriile Uniunii Cineaştilor nu au operat cu genuri, ci cu metraje - au fost declaraţ Lucia Hossu-Longin şi Dan Necşulea pentru filmul Regele nu moare, film dedicat operei nemuritoare semnate de Eugene Ionesco (Premiul special al juriului), Cornel Mihalache pentru filmul Căpşuni īn aprilie (Premiul pentru regie), Stelian Tănase pentru filmul Descriptio Moldaviae (Premiul pentru scenariu),Tudor Giurgiu pentru filmul Nunţi, muzici şi casete video (Premiul pentru film documentar), Alexandru Gubenco pentru filmul Marile speranţe (Premiul pentru animaţie).


Premiul Opera Prima a revenit regizoarei Clara Mărgineanu pentru filmul Zavaidoc. Menţiunile acestei secţiuni au fost acordate  lui Octavian Frecea pentru filmul Cāntecul inocenţei - animaţie şi lui Octavian Brānzei pentru filmul Dăruind, vei dobāndi.

Sezonul premiilor este īn plină desfăşurare. Urmează premiile Gopo cu 18 secţiuni şi apoi Premiile Asociaţiei criticilor de film.
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul