Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Eu te-am făcut, eu te umor

        Ana-Maria Nistor

Doar acela care nu şi-a fiert creierii amestecând calambururi, poante sau rime şi numai cine nu şi-a fript degetele de la ţigara aprinsă în timp ce mintea lui croşeta replici nu ştie cât de greu e să scrii umor. Exact ca în bancul cu glonţul, îţi trece prin cap o idee, iar dacă nu apuci s-o prinzi şi s-o creşti la foc iute – faci pneumonie (tu transpirat, glonţul rece...). Iar dacă mişcarea asta – când centrifugă, când centripetă, când ordonată după regula „Doamne-ajută!, poate iese” – trebuie repetată săptămânal, avem de-a face cu o opţiune. Aceasta (opţiunea) e dictată de însuşi proverbul bulgar „ceea ce este este, ceea ce nu este nu este” şi se traduce scurt: ori te laşi, ori nu te laşi. La această teoremă se adaugă de făcut una bucată scenariu săptămânal pentru 50 de minute de emisie, în medie. Să se calculeze: numărul la pantof, vârsta participanţilor şi câte sezoane rezistă ei în TV.


Încă de acum 28 de ani, băieţii de la Divertis se întrebau de ce 5 lei şi cu 5 lei nu fac 10 dolari. Asta era pe vremea când toate drumurile duceau la Copou, berea costa 5 lei, iar cotletul 30 şi pe traseul istoric Universitate - Bolta Rece se scria umor alternativ. Trecură anii, mai întâi cei în care se şoptea că era mai bine pe vremea lui Dej, apoi cei în care se striga că era mai bine cu Ceauşescu. În sfârşit, venii timpul să-l regretăm pe Iliescu, iar grupul Divertis pare că se chinuie cu aceeaşi problemă, a cărei rezolvare se întrezăreşte, iată, la capătul tunelului care dă în curtea Antenei 1, pe stânga.


Dacă Ioan Gyuri Pascu s-a despărţit de grup şi Tony Grecu s-a retras, după spusele domniei-sale, pentru o vreme, să reflecteze, atunci 12 – 2 = 2. Cel puţin, asta am văzut în noul sezon din grila de primăvară, adică începând cu duminica de 1 martie. (Paranteză mică: până de curând, grilele se împărţeau, ca sezoanele doamnei Udrea, într-una de vară şi una de iarnă, acum, de când cu recesiunea, observ că avem bani de producţii pentru patru grile anuale; aştept împărţirea după anul chinezesc şi după secundarul sportivilor). Cum spuneam, „Divertis Mall”, anunţat cu surle şi trâmbiţe în promo, revine, urmat de „Tony Grecu şi prietenii”. Recunosc, nu mai urmărisem de multă vreme show-ul lor, care mi se părea din ce în ce mai răsuflat, mai prăfuit şi repetitiv. Acum, însă, mă chinuia curiozitatea şi bine mi-a făcut, căci, astfel, am avut şi eu revelaţia adevărului profund, conform căruia vara nu-i ca iarna. Ceea ce pare la prima vedere o simplă redundanţă – „Divertis Mall”, urmat imediat de a doua emisiune, care face parte din prima sau poate nu? – nu-i decât un semn că avem de-a face cu lucruri complet distincte. „Mall-ul” urmează calea pe care a apucat-o de acum câţiva ani, aceea a unui amestec de oameni, stiluri şi tipuri de umor, care e din ce în ce mai străină de vechiul Divertis şi mai aproa­pe de maniera de show de divertisment fără personalitate, pe care-l întâlneşti şi la alte televiziuni/trupe de umor. Noua emisiune, însă, arată nu doar că Tony cel risipitor s-a întors pentru a-şi lua partea sa de moştenire, ci mai ales că tatăl grupului e cel care încearcă să readucă şi să păstreze stilul Divertis. Acum, eu nu mai ştiu cine-i fiul şi cine-i fratele şi din această dilemă nu pot ieşi decât urmărind mai departe chestiunea în cauză. Un lucru e cert: doar cu Tony Grecu nu se face primăvară, aşa că fostul conducător de oşti glumeţe l-a făcut secund pe Dra­goş Stoica – actorul divorţat de Mondenii, pe care, prin savoarea personajelor sale, i-a ajutat enorm să aibă popularitatea de azi.


În concluzie, dragi telespectatori, petrecerea continuă, aşa că îi urez lui Tony Grecu&friends vânt din pupa, iar celorlalţi le pun întrebarea creştinească „Cine iubeşte şi lasă?”.


Şi tot pentru că venii vorba de Mon­denii, văd că PrimaTV investeşte mai mult în divertisment, emisiunea lor durează acum o oră şi jumătate, producţia e mult mai mare, cu scenografie mai scumpă, cu dansatori etc. Vreme de criză, ce să-i faci?! Nu pot decât să mă bucur pentru cei 3 tineri actori ficşi + 1 mobil (Angel Popescu a intrat pe teren în locul lui Dragoş Stoica, transferat la echipa adversă de mai sus). Şi-au făcut loc pe piaţa de divertisment (mă refer, în special, la emisiunile de satiră) încet, dar sigur, începând de acum şase ani, până au câştigat publicul lor, care e din ce în ce mai numeros. O perioadă au alergat umăr la umăr cu Divertis, iar în momentul actual au deja un avans de câţiva metri buni în faţa lor.


Din păcate, îi pândeşte aceeaşi ispită, care se trage din grandomania româ­nească, dar vrea să fie soră cu Broad­way-ul sau măcar cu show-ul italian de tv: de ce să lăsăm lucrurile simple, când le putem complica şi de ce să nu stricăm ceva bun doar de dragul schimbării? Îi mai las câteva săptămâni, dar tare mi-e teamă că, în ritmul ăsta, vor începe să semene cu Leana şi Costel.

Apropo, nici nu ştiţi ce mică-i Vacanţa mare! E acolo, pe Kanal D, fără audienţă, slavă Domnului!, din ce în ce mai jalnică. Nu cercetaţi, credeţi-mă pe cuvânt! Lăsaţi-o să moară încet şi sigur, ca orice lucru început prost. Who’s next?
 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul