Numărul 12 / 2016

Consiliul Uniunii Poeților din România din 20 februarie 2024

Luni, 20 februarie 2024, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Uniunii Poeților din România. Pe ordinea de zi s-au aflat subiecte legate de publicarea noilor volume de poezie, organizarea unui festival internațional și susținerea scriitorilor debutanți.

CALENDAR LUCEAFĂRUL

10 martie 2024. Se împlinesc 120 de ani de la nașterea lui Dimitrie Văduva, poet interbelic redescoperit recent, cunoscut pentru stilul său modernist și pentru influențele suprarealiste din versurile sale.

Cezar Răducan

  • Poezia ca exercițiu al memoriei
    În volumul său recent, Cezar Răducan aduce în prim-plan ideea poeziei ca arhivă personală, un spațiu al rememorării și al introspecției. Autorul explorează cum versurile pot deveni mărturii ale unor lumi interioare…

Mihai Călinescu

  • Minimalismul în poezia contemporană
    Poate o poezie formată din doar câteva cuvinte să transmită o emoție profundă? Mihai Călinescu analizează impactul poeziei minimaliste asupra cititorilor moderni și tendința tot mai mare spre reducerea discursului liric la esență…

Irina Sandu

  • Versul feminin în literatura actuală
    De-a lungul secolelor, poezia scrisă de femei a fost atât o formă de rezistență, cât și un spațiu al intimității. Irina Sandu explorează cele mai recente volume semnate de poete contemporane și temele recurente din lirica acestora…

Dan Petrescu

  • Poezia protestului: între revoltă și artă
    Poezia nu este doar un exercițiu estetic, ci și un mijloc de a exprima nemulțumiri și de a pune întrebări incomode. Dan Petrescu aduce în discuție rolul poeziei angajate în societatea actuală și impactul versurilor de protest asupra publicului…

Ana Mihalache

  • Melancolia ca stare poetică
    Poezia și melancolia au mers mereu mână în mână. Ana Mihalache analizează cum nostalgia și reflecția asupra trecutului continuă să fie teme esențiale în lirica modernă…

COMUNICAT AL UNIUNII POEȚILOR

Uniunea Poeților din România anunță lansarea unei noi colecții dedicate poeziei contemporane. Seria „Versuri fără frontiere” va include autori români și internaționali, promovând diversitatea expresiei lirice în literatura actuală.